Ailelerini kaybeden, sahipsiz ve korumasız kalan yetimlerin çoğu İslam coğrafyası üzerinde bulunuyor. İnsan kaçakçılığı, organ mafyası, suç örgütleri ve dilenci şebekeleri bu korumasız çocukların karşılaşabileceği tehditlerden bazıları. Misyoner kuruluşlar ise sahipsiz kalan yetim çocuklarına ulaşıp onları kendi çıkarları için kullanmaya çalışıyor.
UNICEF verilerine göre, 7,7 milyar olduğu tahmin edilen dünya nüfusunun 2,2 milyarını oluşturan çocuklar çeşitli nedenlerle korunmasız kalıyor.Dünyada günde 10 bin çocuk yoksulluk ve açlık benzeri nedenlerle hayatını kaybederken ölümlerin büyük bölümünü yetim ve kimsesiz çocuklar oluşturuyor. Yine dünyada her gün 10 bine yakın çocuk öksüz veya yetim kalıyor, toplam öksüz ve yetim çocuk sayısı ise yaklaşık 140 milyonu buluyor.Ancak istatistiklere yansımayan çocuk sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde doğum kaydı hiç tutulmamış veya ebeveyni öldüğünde bir akrabası sahip çıktığı için yetim olarak belirtilmemiş çok sayıda yetim bulunuyor. “Görünmeyen çocuklar” olarak adlandırılan bu durumdaki yetimler de eklendiğinde dünyadaki gerçek yetim sayısının 400 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.
Yetim sayısını artıran sebeplerin başında savaş ve iç çatışmalar geliyor. Dünyada son 10 yılda yaşanan çatışmalarda 2 milyondan fazla çocuk öldü, 1 milyondan fazlası yetim kaldı, 6 milyondan fazla çocuk da ağır yaralanarak hayatının kalan kısmına engelli olarak devam etmek zorunda kaldı.2018 yılında yaşanan savaş ve çatışmalarda 100 bine yakın kişi yaşamını yitirdi, on binlerce çocuk kimsesiz kaldı ve bu kayıpların yüzde 80’i Müslüman ülkelerde yaşandı. Suriye’deki iç savaş sebebiyle 18 yaş altı 9 milyon 200 bin çocuğun yardıma muhtaç hale geldi, 1 milyona yakın çocuk ise yetim kaldı.
Çocukları bekleyen tehlikeler arasında, ağır işçilik, çocuk askerlik, organ ve fuhuş mafyası ön sırada yer alıyor. UNICEF’e göre, günümüzde 30’dan fazla ülkede yaklaşık 300 bin çocuk asker savaştırılıyor. Yine Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) "Çocuk İşçiler" raporuna göre de dünya genelinde 5-17 yaş arası en az 218 milyon çocuk işçi var ve bunların en az 73 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor.
20. yüzyılda yaşanan iki dünya savaşında “savaş yetimi” olarak anılan çocuklar günümüzde de özellikle Afganistan, Suriye, Pakistan, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden kaçarak başka ülkelere refakatsiz olarak gidiyor. Mülteci yetim veya refakatsiz çocuklar her türlü istismar, horlanma, kültürel ayrımcılığa uğrama gibi tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Bu çocukların sığındıkları ülkede uğradıkları asimilasyon politikaları da ayrı bir risk oluşturuyor. Göçmen çocuklar, farklı gruplar tarafından yasa dışı amaçlar için kullanılıyor. Savaş ve iç çatışmanın neden olduğu kitlesel göç akınlarıyla refakatsiz olarak yer değiştiren çocuklar, çeşitli suç örgütlerinin tuzağına düşürülüyor.
Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (EUROPOL) 2016 yılında çoğu Suriye ve Afganistan’dan olan 63 bin mülteci çocuğun Avrupa’ya geldiğini ve bunlardan 10 bin kadarının Avrupa’da kaybolduğunu duyurdu. Kayıp çocuklar konusunda 26 ülkede faaliyet gösteren Belçika merkezli sivil toplum kuruluşu olan Avrupa’da Kayıp Çocuklar (Missing Children in Europe) teşkilatının verilerine göre ise 2014-2017 yılları arasında kıtada kaybolan mülteci çocuk sayısı 30 bine ulaştı. Avrupa’da Kayıp Çocuklar adlı sivil toplum kuruluşu verilerine göre de 2 Eylül 2020 itibarıyla son 5 yılda 200 bin refakatsiz çocuk özellikle Afganistan, Suriye ve Eritre’den Avrupa’ya geldi. Bu çocuklardan 700’ü Avrupa’ya giderken yolda hayatını kaybetti. 2019-2021 yıllarında ise 18 bin 291 çocuk kayboldu. Bu sayıların yapılan ihbarlar üzerine tutulan kayıtlara dayandığı göz önüne alındığında ihbar edilmeyen ve kayıtlara geçmeyen çok sayıda mülteci çocuğun bulunduğu düşünülüyor. Haklarında kayıp raporu tutulan refakatsiz mülteci çocukların yasa dışı örgüt veya kişilerin faaliyetlerinde kullanıldığı yönünde çok sayıda vaka kayıtlara geçti. Kayıp çocukların bir kısmının organ mafyasının eline düştüğü, bir kısmının da fuhuş sektöründe zorla çalıştırıldığı rapor ediliyor.
Yetimliğe yol açan en yaygın sebeplerden biri doğal afetler; son 20 yılda yaşanan doğal afetlerde 750 bin kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlerce çocuğun da yetim veya korumasız kaldığı biliniyor.
Uluslararası Sağlık Yönetim Birimleri Örgütünün (MSH) araştırmasına göre, Afrika kıtasındaki Nijerya 17,5 milyon yardıma muhtaç yetim sayısıyla öne çıkıyor. Ülkede 2,5 milyon çocuk HIV nedeniyle yetim kaldı. 6 milyon yetimin hayata tutunmaya çalıştığı Etiyopya’da ise 14 yaş altı çocukların yüzde 44’ünün yetim kalmasına HIV salgınının neden olduğu belirtiliyor. Uganda’da 2,9 milyon, Sierra Leone’de 310 bin, Kenya’da 1 milyon çocuk bu hastalık yüzünden ebeveynini kaybetti. Dünya genelinde HIV virüsü yüzünden yetim kalan çocuk sayısı 13 milyonu aşıyor.
Valide İnsani Yardım Derneği olarak, yetimlerin eğitim alarak nitelikli bir birey olarak yetişmelerini ve İslam’ı en iyi şekilde öğrenebilmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Desteklerinizle yetim kardeşlerimizin gıda, elbise, eğitim, sağlık vb ihtiyaçları karşılanıyor. Bağışlarınızla birlikte yetimlere merhamet ve muhabbetinizi de ulaştırarak onların yüzlerini güldürüyoruz.
Siz de bir yetime hâmi olarak destek olabilir, onların yalnız olmadığını hissettirebilirsiniz. Yetim Hâmilik Sistemimize, aşağıda bulunan "Bağış Yap" butonuna tıklayarak, hesap numaralarımıza EFT/Havale yoluyla, merkezimizi ziyaret ederek ya da 0212 569 3333 numaralı telefon numaramızdan detaylı bilgi alarak dahil olabilirsiniz..